5 Tips suikervervangers tijdens afvallen…

5 Tips suikervervangers tijdens afvallen “Maar in deze appel carrés zitten appels en die zijn toch gezond?” antwoord mijn vader toen ik wel een beetje mopperend de boodschappen uitpakte en op het aanrecht zette. “En die jam is toch light jam en dan zit er toch minder suiker in?”

Appelcarrés

Appel carrés…

Dagelijks leg ik aan klanten uit dat onze authentieke genen niet geschikt en gebouwd zijn voor ons huidige voedingspatroon. Vroeger aten we de meeste suikers in de nazomer en in de herfst want dan was het voor ons beschikbaar en het kon dan goed dienen voor een extra vetopslag omdat er een periode van schaarste aan kwam.
We kregen hooguit 2 kg per jaar binnen. Zo zouden we nu ook met suikers om moeten gaan alleen niemand is zich er van bewust omdat men het gewoonweg niet weet. Onze cultuur is nu gericht op het eten van veel (verborgen) suikers. We krijgen nu wel 40 kg per jaar binnen. Met alle gevolgen van dien.

De gevolgen die men uiteindelijk kan ondervinden van snelle (korte) suikers zijn:

 • Overgewicht, diabetes, insulineresistentie, hypoglykemie
 • Hart en vaatziekten, hoog cholesterol, staar, neuropathie
 • Vroegtijdige veroudering, stemmingswisselingen, depressies
 • Suikerverslaving, uitputting van de bijnieren
 • Door lege geraffineerde suikers geen verzadiging en ontstaan er tekorten
Belangrijk voor iedereen om te leren welke schuilnamen er op etiketten staan.
Wanneer er een vermelding staat koolhydraten waarvan suikers, dan zitten er toegevoegde suikers in het product.
Vervolgens moet je kijken welke soort suiker er in zit want zoetstoffen, de suikervervangers dus zijn nog slechter voor je lichaam dan “gewone” suikers. Staat er alleen koolhydraten dan zijn het complexe, langzame koolhydraten en bevat het product geen toegevoegde suikers.
Dit is de meest gunstige keuze omdat deze natuurlijk en vezelrijk zijn. Langzame koolhydraten zitten in volkoren producten, groente, fruit en knollen. Wanneer je voedingspatroon veelal bestaat uit deze voedingsmiddelen blijft een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel achterwege. De alvleesklier zal reageren met de hoeveelheid insuline aanmaak die past bij de hoeveelheid koolhydraten die is gegeten.
Het is wel weer oppassen geblazen vooral met fruit want de G I (glycemische indexering) is zeer verschillend.
Bijvoorbeeld een banaan geeft een hogere indexering dan een paar aardbeitjes. En gekookte wortelen staat ook hoger dan bijvoorbeeld broccoli.
De glycemische indexering zijn tabellen waarop je kunt aflezen in welke mate je suikerspiegel stijgt.
Echter de glycemische lading van een product is nog belangrijker want de hoeveelheid die je van een voedingsmiddel neemt is juist bepalend. In een later artikel zal ik hier meer over uitleggen.

Hieronder volgt een lijst met schuilnamen (suikerspiegel verhogend) voor suiker:

 • Fructose of fruitsuiker, high Fructose Corn Syrup, HFC
  suiker-vergif

  Suiker is Poison…

 • Fructose stroop of siroop,dextrose
 • Caramel, lactose,maltose (moutsuiker)
 • Malto dextrine, moutstroop, monosachariden
 • Polysacharariden, polydextrose
 • Sucrose, sacharose
 • Vruchtensap uit geconcentreerde sappen (= suikerwater)
 • Kandijstroop, suiker en alle woorden waar suiker in voorkomt
 • Vanillesuiker, bruine suiker, kristalsuiker, vruchtensuiker, kandijsuiker
ZOETSTOFFEN – deze zijn mogelijk nog slechter voor je dan ‘gewone’ suiker
 • Aspartaam, Acesulfaam K, Cyclamaat
 • Lactitol, Sorbitol, Maltitol
 • Mannitol, Saccharine

Deze 5 suikervervangers zijn beter voor jouw gezondheid

 1.      Kokosbloesemsuiker 
Bevat veel mineralen en vitamines en heeft weinig effect op de suikerspiegel. Het wordt gemaakt van het sap van de kokosnoot bloesems.
Het bevat weinig glucose en fructose. Koop dit product in een gezondheidswinkel dan weet je zeker dat je het juiste product hebt. Fabrikanten sjoemelen hier natuurlijk ook al weer mee en mengen het product met bruine suiker want dat is natuurlijk goedkoper.
2.      Xylitol
Door de lage G I van 13 een prima semi-synthetisch zoetmiddel. Het komt ook in voedingsmiddelen voor en is even zoet als suiker. Het voorkomt tandbederf door bacterie dodende werking, wordt ook gebruikt in tandpasta’s en kauwgom. Het is te koop als ‘suiker’ inmiddels ook bij gezondheidswinkels of via internet. Prima te gebruiken in bak producten, sauzen en dressings. Natuurlijk met mate gebruiken, kan bij teveel gebruik een laxerend effect geven.
3.    Honing
Maar let op! Kies voor rauwe koud slingerde honing. Dit bevat veel gezonde stoffen, honing uit de supermarkt zit weinig voedingswaarde meer in. Kijk eens op de markt daar staat altijd wel iemand die verschillende soorten honing verkoopt. Zolang je honing ik kleine beetjes gebruikt bijvoorbeeld in je sladressing is het prima maar ga je ieder kopje thee zoeten met honing dan is dit geen slimme keuze omdat je suikerspiegel dan te veel piekt. Honing bestaat voor 80% uit suikers, 40% glucose, 30% glucose en nog wat sucrose en maltose.
4.    Agave siroop
Door de hoge zoet kracht heb je veel minder nodig. Kies voor de donkere variant want daar zitten nog veel waardevolle voedingstoffen in zoals insuline, vitamines en mineralen. Bevat grote hoeveel fructose en dit heeft minder effect op de bloedsuikerspiegel dan glucose. Te veel fructose leidt echter tot insulineresistentie, leververvetting en verhoogd cholesterol. Let op dat een teveel aan fructose niet opgeslagen kan worden in de lever en bij een te hoge inname meteen omgezet wordt in vet. Met mate dus!
5.      Yacon siroop
Nog niet zo bekend en niet makkelijk te verkrijgen. Maar zeker via internet. Heeft geen invloed op de suikerspiegel. Bevat weinig glucose en fructose maar juist insuline (vezel), rijk aan  calcium, kalium,magnesium, ijzer. Hierdoor verbetert het je zuur/base evenwicht.
Kortom genoeg keuzes om jezelf in je suikerbehoefte te voorzien en je gerechten wat zoeter te maken zonder dat het invloed heeft op je suikerspiegel en ook nog volwaardige voedingsstoffen bevat. Veel beter dan alle “lege” producten die totaal geen voedingswaarde hebben voor ons lichaam.
Maar nogmaals met mate gebruiken!

Ondersteuning Slimmerslank

 

Slimmerslank beperkt zicht niet tot het verkopen van dieetpillen. Wij helpen je graag verder bij het opbouwen van een gezond voedingspatroon. Gezonde voeding in combinatie met de producten van Slimmerslank vormen de sleutel tot succes.

Wil jij ook ons succesvol en inspirerend online begeleidingsprogramma ontvangen bij het afvallen…? Waarmee jij snel de eerste stap zet naar het nieuwe afvallen met een gezond voedingspatroon.

Ons programma is slim en simpel en zonder risico voor iedereen geschikt.

Uitgangspunt is makkelijk, snel en verantwoord afvallen met gezonde voeding en lekker eten. Slimmerslank werkt met het unieke voedingssupplement Aminoform en een Body detox ontgifting programma die je tijdens het afvallen optimaal ondersteunen. Kies nu:  Hoe eerder je het weet, hoe makkelijker het is. Ervaar daarom zelf 7 dagen lang hoeveel jij je beter gaat voelen zodat jij snel gaat ontdekken hoe jij met het nieuwe unieke programma van Susanne verrassend snel gaat afvallen. Ervaar zelf nu zeven dagen lang hoeveel jij je beter gaat voelen. Klik hier…

Nu direct aan de slag?

Ik wil je uitnodigen te gaan starten met het creéren van je droomgewicht en de duurzame switch te gaan maken van “overgewicht naar gezond gewicht ” en ik wil je daarbij helpen via ons Plus Programma. Zodra je je Bestelling hebt afgerond, ontvang je direct per mail het volledige plus programma met o.a: het stappenplan leuke weekmenu’s met heerlijke recepten, een slimme boodschappenlijst en alle andere handige informatie. De eerstvolgende werkdag ontvang je per post.nl het voedingssupplement aminoform én de detoxkuur. Waarmee je vetreserves onmiddellijk in de vetverbranding gaan.

Houd ik het wel vol, kan ik dit nu wel?

Moet ik ook regelmatig sporten: Nee, dat hoeft niet. Ook als je niet sport, val je af.

Maak je geen zorgen: je krijgt van mij een compleet stappenplan, dat je heel eenvoudig kunt volgen. Zo is anders eten alleen maar leuk!

Ik eet heel vaak buiten de deur is dat een probleem? Nee, dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.

 

 Bestel nu