Cholesterol waarom niet schadelijk?

Cholesterol waarom niet schadelijk?

De laatste tijd heb ik een aantal klanten die bij de ondersteuner van hun huisarts gecontroleerd worden op hun cholesterol waarden en zodra er een afwijking in het bloed wordt gevonden moeten ze volgens hun protocol meteen statines te gaan slikken. Sommigen nemen dit klakkeloos aan omdat het wel zo zou zijn maar er zijn ook een aantal die vraagtekens hierbij

 

 

 

Is dit wel nodig?

Statines te gaan slikken om je cholesterol te verlagen? Wat doen die statines nog meer in het lichaam?

Allereerst belangrijk om te kijken wat cholesterol nu eigenlijk is en waar het voor dient in ons lichaam. Cholesterol is nodig zo niet onontbeerlijk  voor heel veel belangrijke processen in ons lichaam t.w.:

  • Vitamine D aanmaak
  • Galzuur aanmaak
  • Nodig voor opname  ADEFK (in vet oplosbaar)
  • Cholesterol is onderdeel van onze celmembranen
  • Onze hersenen bestaan uit cholesterol (40-60%), een te laag cholesterol is dramatisch voor ons brein
  • Nodig tijdens de zwangerschap voor goeie ontwikkeling van het embryo
  • Cholesterol produceert myeline, een belangrijke zenuwstof
  • Nodig voor aanmaak hormonen, progesteron, testosteron, oestrogeen en cortisol
  • Belangrijke beschermstof,  neutraliseert bacteriën, virussen en toxines

Wanneer je cholesterol te laag is kan dat de volgende klachten geven:

  • beroerte
  • ADHD
  • A.L.S
  • MS
  • infectieziekten
  • eetstoornissen

Je kunt dus beter een wat hoger cholesterol hebben dan een te laag cholesterol. Een te hoog cholesterol is NIET levensbedreigend echter geoxideerd cholesterol (verhitting) en transvetten zijn dit wel.

Cholesterol is niet de oorzaak van hart- en vaatziekten!

Uit veel onderzoeken is naar voren gekomen dat een hoger cholesterol juist beschermt tegen hartinfarcten. Vooral bij vrouwen is dit nog duidelijker aangetoond. Cholesterol heeft geen invloed op het ontstaan van arteriosclerose en daaruit volgende hartproblemen.  De echte oorzaken van aderverkalking zijn erfelijke aanleg, leefstijl, roken, hoge bloeddruk, diabetes, vetzucht, jicht en chronische stress.

Wanneer het LDL (slechte cholesterol) ten opzichte  van HDL (goede cholesterol) in een meting aardig hoog is, is er sprake van een slechte balans in het lichaam.

Hoog cholesterol is echter niet de belangrijkste indicator van hart en vaat ziekten, maar artsen schrijven snel statines voor (bv. simvastatine). Er zijn  veel soorten cholesterol. HDL is een eiwit dat de vetten van de darmen naar de lever vervoert. LDL vervoert de in de lever aangemaakte cholesterol naar alle lichaamscellen. Er bestaat geen goed en slecht cholesterol, ze zijn beiden van levensbelang.

De gedachte is nog steeds dat ons cholesterol verhoogt door te veel verzadigd vet te eten.

Maar helaas worden we wel gewaarschuwd voor de juist belangrijke verzadigde vetten te mijden en margarines te gaan eten waar geoxideerde omega 6 vetzuren inzitten. Daardoor is de “light” hype ontstaan.

Hart en vaatziekten en andere welvaartsziekten komen het meest voor in landen waar de meeste light producten worden gegeten.

Cholesterol wordt in de lever aangemaakt en via de voeding krijgen we 2 % van het totale cholesterol binnen. Daarom is het dan ook geen probleem om elke dag een eitje te eten.

In plaats van te focussen op cholesterolwaarden is er een veel betere indicatie wat betreft je risico op hart en vaatziekten.

Dit kun je doen door je homocysteïne te meten. Dit is een aminozuur dat zich in je bloed bevindt en heeft bij te hoge waarden een vaatwand beschadigende werking.

Er bestaan geen medicijnen om je homocysteïne naar beneden te krijgen, wel een gezonde lifestyle eventueel aangevuld met supplementen met B-vitamines.

Maar waarom worden er dan zo vaak statines voorgeschreven?

  • Dit gaat volgens protocol en statines zijn nogal winstgevend.

De beste manier om van een onevenwichtig samengesteld  cholesterol af te komen is lifestyle verandering. Als je cholesterol waarden echt te hoog zijn is het alleen maar een teken dat er iets beschadigd is in je aderen en cholesterol gaat dit repareren.

De normwaarde van je totaal cholesterol is 6,36.

Bij vrouwen mag dit best wat hoger zijn.

Mocht er een familiaire aandoening zijn is een rode gistrijst een prima supplement om in te zetten in plaats van statines. Maar kijk eerst eens of er een ongezond voeding- en leefstijlpatroon is overgeërfd.

Verder goed om in te zetten  bij onevenwichtige  cholesterolwaarden:

  • Gezonde lifestyle  (eet  geen light vet, maar transvetvrij)
  • Vitamine C
  • Psylliumvezels
  • Probiotica

Kortom, we worden een beetje bang gemaakt  dat cholesterol zeer slecht voor je is en zelfs levensbedreigend. Daarom krijgen we zo snel statines voorgeschreven om  cholesterol te verlagen of zelfs uit te bannen. Dat is pas gevaarlijk!

En dan nog de bijwerkingen van statines:

  1. Lusteloosheid
  2. Duizelig
  3. Vermoeidheid
  4. Spierzwakte
  5. Geheugenstoornissen
  6. Neem jij statines? Ben je vermoeid?

Dat kan dan kloppen want statines verbruiken enorm veel van het enzym Q, dit is heel belangrijk en onmisbaar voor ons hart. Ik raad daarom altijd het supplement Ubiquinol aan dit is de best opneembare vorm van het CoQ10.

De vetoplosbare stof is onmisbaar voor de productie van energie in celmitochondriën. Naarmate we ouder worden neemt het vermogen van ons lichaam om CoQ10 te produceren af.

Denk goed na wanneer je het advies krijgt om statines te gaan slikken.

Er zijn verschillende boekjes verkrijgbaar,

 Zoals het boekje klik hier: “De cholesterol leugen”

Wanneer het toch noodzakelijk is om je cholesterol te verlagen, kies dan voor Rode gistrijst. Gelukkig zijn er inmiddels huisartsen die dit nu voorschrijven in plaats van statines. Mijn tip is om er dan ook zeker Q10 bij te nemen.

Rode Gistrijst en Co-enzym Q10 kun je voordelig aanschaffen met KORTINGSCODE: slimmerslank

via vitals.nl

 

Susanne’s tip:

Wil jij motivatie en daadwerkelijk zonder moeite en hongergevoel afvallen?

Volg dan Het 3 weekse Verander Slim je Gewicht Programma

Een 3 weken Programma vol heerlijke koolhydraatbeperkte recepten

Klik hier…