Wat darmbactiereën zeggen over overgewicht…

Wat darmbactiereën zeggen over overgewicht. Een nieuw onderzoek van het RIVM las ik dat het aantal mensen met een chronische ziekte de komende 20 jaar flink zal toenemen.

940.000 mensen zullen diabetes hebben, 1.200.000 mensen osteoporose en 540.000 mensen COPD (longziekte).

Het lijkt er op dat deze aandoeningen starten in onze darmen.

Ook gezondheidsklachten zoals allergieën, luchtweginfecties, reumatoïde artritis en obesitas (zwaarlijvigheid) ontstaan in de darmen door een slechte samenstelling van de darmflora.

Een goede darmflora is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Probiotica spelen hierbij een grote rol.

Wat is Probiotica?

Probiotica zijn kleine levende organismen, de goede bacteriën om onze darmflora te herstellen.

De keuze van een Probiotica in supplementvorm dient een breed spectrum  aan verschillende bacteriën te hebben. Dit is uitermate belangrijk want anders kan het zijn uitwerking niet doen. De meeste vormen van deze organismen die gebruikt worden zijn de LAB melkzuurbacteriën en bifidobacterieën.

Ons maag-darmkanaal heeft veel inwoners; honderden miljoen goede bacteriën. Er bestaan wel 2.000 verschillende darm bacteriestammen. Wanneer deze in een uitstekende balans verkeren komt dit onze gezondheid maar ook ons gewicht ten goede. Deze bacteriën wegen bij een volwassene 1 à 1,5 kg.

Wat doen deze goede bacteriën dan voor ons lichaam?

Ze zorgen o.a. voor:

 • Het weren van de slechte bacteriën
 • Het versterken van de barrièrefunctie van de slijmvliezen van de darm
 • Stimuleren van het immuunsysteem

Verder hebben goede darmbacteriën ook de volgende functies:

 • Ze zorgen voor een gezond darmslijmvlies
 • Ze bevorderen de darmperistatiek
 • Ze produceren stoffen en vitaminen die energie leveren voor onze darm zelf
 • Ze spelen een rol in onze bloedsuikerregulatie
 • Ze zijn mede bepalend voor de kwaliteit van onze voedselvertering
 • Ze zijn een belangrijke schakel in onze hormoonhuishouding

De enorme hoeveelheid verschillende bacteriën werken op verschillende niveaus tegen verschillende soorten ziektebeelden, een allergie heeft weer een ander werkende bacteriestam nodig dan bijvoorbeeld diarree.

Hoe meer goede darmbacteriën we hebben des te beter we beschermd zjjn tegen “slechte” darmbacteriën. De goede darmbacteriën scheiden nl. stofjes af die de slechte darmbacteriën uitschakelen. Je kunt je dus voorstellen des te minder goede bacteriën er in je darmen aanwezig zijn des te meer bacteriën, schimmels, gisten en parasieten juist wel kunnen overleven. Met alle gevolgen en klachten van dien.

Er zijn vele omstandigheden waarbij de hoeveelheid goede darmbacteriën die onmisbaar zijn voor ons lichaam enorm verminderen in ons maag-darmkanaal:

 •  Stress
 •  Antibiotica
 • Contact met kwik en chloor
 • Operaties
 • Regelmatig gebruik van pijnstillers
 • Voedingsintoleranties en voedingsallergieën
 • Ontstekingen

Naar mate we ouder worden kun je je dus voorstellen dat onze “goede” vrienden niet meer in grote getale aanwezig zijn in onze darmen.

Daarom is een probiotica kuur sowieso preventief aan te bevelen 1 tot 2 x per jaar ook al heb je geen klachten.

In Duitsland krijg je van de arts ALTIJD

Een probiotica kuur voorgeschreven bij een antibioticakuur. In Nederland is dit nog niet het geval vanwege andere protocollen.

Er zijn inmiddels vele mensen die denken dat ze preventief bezig te zijn en daarom iedere dag een flesje Yakult nemen. Ik zeg dan altijd: “ Yakul?  Flauwe kul!”  Weer de industrie die er een enorme slag uit slaat. Bovendien bevat Yakult heel veel suiker, ook de light versie. Er zitten dan wel goede bacteriën in echter zal dit niet het effekt kunnen beogen zoals een Probiotica in supplementvorm met een breed spectrum.

Dus Yakult is een te eenzijdig en suikerrijk product en draagt amper bij om onze darmflora te herstellen.  Door deze eenzijdigheid en dosering is het nog maar de vraag of deze bacteriën  door de zuurte van het maag darmkanaal kunnen komen en overleven.

Yakult bevat per 100 ml 14 gram suiker. Dat is nogal wat. Suikers in de vorm van glucose-fructosestroop, suiker, maltodextrine.  De lightversie bevat 5,6 gram suiker, t.w. maltitolstroop, dextrine, sucralose.

Gelukkig kunnen we ook onze bio culturen uit voeding halen zonder ladingen extra suikers binnen te krijgen.

Neem regelmatig de volgende voedingsmiddelen.:

 • VolleYoghurt
 • Miso (japanse bouillon)
 • Kefir
 • Zuurkool  (niet verhit)
 • Rauwe melk
 • Rauwe chocolade 70%
 • Algen, spirulina en chlorella
 • Zwarte olijven

Zet deze produkten dus regelmatig op je menu, je darmen zullen je dankbaar zijn!

Indien je niets of weinig van bovenstaande produkten eet en je hebt veel stress, gebruikt medicijnen of regelmatig antibiotica, dan is het raadzaam zeker 2 keer per jaar een Probiotica kuur (zeker 30 dagen) in te nemen om je darmflora in balans te brengen.

Het is belangrijk een probioticum te kiezen die de zogenaamde prebiotische stoffen bevatten zoals inuline (vezels) en fructo-oligosachariden. Dit is de voedingsbodem voor de goede probiotische bacteriën.Dus Pre voor Pro.

Ondersteuning Slimmerslank

Slimmerslank beperkt zicht niet tot het verkopen van dieetpillen. Wij helpen je graag verder bij het opbouwen van een gezond voedingspatroon. Gezonde voeding in combinatie met de producten van Slimmerslank vormen de sleutel tot succes.

Wil jij ook ons succesvol en inspirerend online begeleidingsprogramma ontvangen bij het afvallen…? Waarmee jij snel de eerste stap zet naar het nieuwe afvallen met een gezond voedingspatroon.

Ons programma is slim en simpel en zonder risico voor iedereen geschikt.

Uitgangspunt is makkelijk, snel en verantwoord afvallen met gezonde voeding en lekker eten. Slimmerslank werkt met het unieke voedingssupplement Aminoform en een Body detox ontgifting programma die je tijdens het afvallen optimaal ondersteunen. Kies nu het Fatburner programma selfsupport of persoonlijke coaching zodat jij snel gaat ontdekken hoe jij met het nieuwe unieke programma van Susanne verrassend snel gaat afvallen.

Nu direct aan de slag?

Ik wil je uitnodigen te gaan starten met het creéren van je droomgewicht en de duurzame switch te gaan maken van “overgewicht naar gezond gewicht ” en ik wil je daarbij helpen via ons Plus Programma. Zodra je je bestelling hebt afgerond, ontvang je direct per mail het volledige plus programma met o.a: het stappenplan leuke weekmenu’s met heerlijke recepten, een slimme boodschappenlijst en alle andere handige informatie. De eerstvolgende werkdag ontvang je per post.nl het voedingssupplement aminoform én de detoxkuur. Waarmee je vetreserves onmiddellijk in de vetverbranding gaan.

Houd ik het wel vol, kan ik dit nu wel?

Maak je geen zorgen: je krijgt van mij een compleet stappenplan, dat je heel eenvoudig kunt volgen. Zo is anders eten alleen maar leuk!

Moet ik ook regelmatig sporten: Nee, dat hoeft niet. Ook als je niet sport, val je af.

Ik eet heel vaak buiten de deur is dat een probleem? Nee, dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.

Mail me gerust voor tip!