De glycemische Indexering afgekort GI en insulinegevoeligheid
De glycemische Indexering afgekort GI en insulinegevoeligheid. Als je de juiste koolhydraten kiest die gekoppeld zijn aan de juiste proteïnes en gezonde vetten, is je lichaam in staat een goede balans te handhaven en natuurlijk slank te blijven.
De GI en insulinegevoeligheid…
Een stabiele suikerspiegel daar draait het allemaal om.
Hoe behouden we een stabiele suikerspiegel?
De GI rangschikt voedsel met koolhydraten naar het effect dat het heeft op de bloedsuikerspiegel, wat van groot belang is voor een hormonale balans, de stofwisseling, het lichaamsgewicht en de gezondheid.
- Koolhydraten die snel worden opgenomen en omgezet worden in bloedsuiker hebben een hoge GI
- Koolhydraten die langzaam worden afgebroken en opgenomen worden hebben daarentegen een lage GI. Dus langzame koolhydraten met een lage GI behoren de basis te vormen van elke maaltijd en ieder tussendoortje en altijd met een juiste hoeveelheid proteïne.
Om te snappen hoe de GI jou kan helpen om gewicht te verliezen en gezonder te worden, moet je het verband begrijpen tussen GI en GL en het hormoon insuline.
De glycemische (GI) is gebaseerd op de snelheid waarmee koolhydraten/suikers in je darmen worden opgenomen. En dus een (snelle) stijging van je suikerspiegel. Het zegt niets over de hoeveelheid koolhydraten die het voedingsmiddel bevat, dus hoeveel je er van moet eten.
Daarom is het ook belangrijk is te letten op de GL. De Glycemische Lading zegt alles over de hoeveelheid koolhydraten/suikers dat een voedingsmiddel bevat.
Etenswaren met een hoge GI zullen een snelle opname in de darmen genereren, de hoeveelheid koolhydraten/suiker hierin, de Glycemische Lading bepalen uiteindelijk de hoeveelheid insuline die aangemaakt wordt en dus je vetopslag. Des te meer insuline je in je bloed hebt, des te meer vet er wordt opgeslagen. Vetverbranding zal dan moeilijk gaan.
Om de GL te berekenen, neem je de GI van het product en vermenigvuldig je die met de hoeveelheid koolhydraten dat het product bevat per 100 gram. Vervolgens deel je het door 100.
GL = GI x beschikbare koolhydraten / 100. Op bijna alle etiketten staan tegenwoordig het aantal koolhydraten per 100 gram vermeld.
Voorbeeld: Roggebrood bevat per 100 gram 35 gram koolhydraten. De GI van Roggebrood is 40.
40 x 35 = 1400: 100 = GL 14
Om je lichaam aan te zetten tot vetverbranding…
Om je lichaam aan te zetten tot vetverbranding heb je geen insuline nodig, helemaal niet zelfs. We hebben het hormoon glucagon nodig. Glucagon en Insuline zijn elkaars antagonisten d.w.z. Als de één aanwezig is, werkt de andere niet en omgekeerd.
Behalve dat je er dus bijna onmogelijk door af kunt vallen, kan een teveel aan insuline ook langdurige schade aan je lichaam veroorzaken. Hoe vaker je lichaam een hoog insuline peil aanvaard, hoe moeilijker het voor de insuline wordt om het bloedsuiker peil te verlagen.
De alvleesklier probeert dat te compenseren door meer insuline af te scheiden. Hoe meer hoog glycemisch voedsel je eet, hoe meer insuline je lichaam gaat produceren, met als gevolg dat je al snel terechtkomt in een vicieuze cirkel.
Dan heb je hyperinsulinemie en dus een verhoogde insulineproductie. Tevens heb je dan een verlaagde insulinegevoeligheid. Als dat zo is, blijft je insuline peil constant hoog, of je nou hebt gegeten of niet.
Het is echter alleen het bloedsuiker verlagende effect van insuline dat slechter is geworden. Insuline blijft de opslag van vet bevorderen. Je zult aankomen en een grotere kans hebben dat je diabetes 2, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes ontwikkelt, evenals bepaalde soorten kanker.
Wil je afvallen…
Daarom is het belangrijk te gaan eten volgens de juiste GI en GL
Daarom is het belangrijk te gaan eten volgens de juiste GI en GL. Wil je afvallen dan volg je de GI tot 30/35 en GL 9, daarna kun je overstappen op 50, dan blijf je stabiel. Af en toe een uitschieter naar hoger kan wel maar zorg dat je altijd iets van proteïne of vet erbij eet. Dat komt je stabiele suikerspiegel echt ten goede.
Dit is de kracht van ons supplement aminoform een ware ondersteuning bij het afvallen om goed in de vetverbranding te kunnen komen en een stabiele suikerspiegel te behouden.
Ter indicatie honing en bier hebben een GI van 100. Brood een banaan op 55/60 en aardbeien en pure chocolade op 19/22.
Dr. David Jenkins, professor in de voedingsleer aan de Universiteit in Toronto heeft in 1981 het GI-concept doorgevoerd om uit te zoeken welke voedingsmiddelen het meest geschikt waren voor diabetici.
Kortom je lichaam telt geen calorieën
Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig en wanneer je gaat eten volgens de juiste GI en GL krijg je veel minder bewerkte voeding binnen en zal deze rijk zijn aan vitamines en mineralen. Dit zal weer balans brengen in je gewicht, hormonen en gezondheid.
Susanne’s tip:
Wil jij motivatie en daadwerkelijk zonder moeite en hongergevoel afvallen?
Volg dan de Verander Slim je Gewicht Challenge