Het geheim van langer en gezonder leven. 9 Tips

Het geheim van langer en gezonder leven 9 tips. Wie wil dat nou niet? Gezond maar vooral langer en gezonder vitaal ouder worden. Misschien zelfs wel 100 jaar!

Maar hoe doe je dat?
Tijdens onze lange wandeling met manlief die dit jaar 68 jaar wordt en werkelijk zonder centje pijn de stijle Olympos berg opliep moest ik denken aan een uitzending van Ivo Niehe waarbij hij sprak met Dan Buettner, een onderzoeksjournalist.
Hij heeft onderzoek gedaan naar plaatsen waar vele mensen 100 jaar of ouder worden. Deze ouderen hebben minder ziekten en bereiken hun leeftijd in goede en vitale gezondheid.

Deze 100 jarigen wonen en leven in de Blue zones, de blauwe zones.

Wat is een blauw gebied? Een blauw gebied is een plaats in de wereld waar hoge percentages van de bevolking een verbluffend lange levensduur hebben. De bewoners zijn in staat hun gezondheid  en vitaliteit te behouden tot ze ouder dan tachtig, negentig of zelfs honderd zijn.
De vijf blauwe zones zijn als volgt:
 • Italiaanse eiland Sardinië, Okinawa, Japan
 • Loma Linda, Californi,  geïsoleerde Nicoya in Costa Rica Peninsula
 • Ikaria, een geïsoleerd Grieks eiland
Op deze plaatsen is onderzocht waarom de mensen daar langer en gezonder leven. Het heeft in ieder geval te maken met het gevoel van stress dat de mensen daar nagenoeg niet hebben. Ze leven samen met familie met een heilig geloof in spiritualiteit en genieten van een ruime hoeveelheid slaap en rust en hebben een doel in hun leven.
Er is een lijst opgesteld van 9 overeenkomstige dingen die voorkomen in de blauwe zones.

De naam van deze lijst is Power 9:

 1. Beweeg natuurlijk. De mensen uit De Blauwe zones gaan niet naar de sportschool maar bewegen in de natuur, werken in de tuin en wandelen veel. Vanwege hun leefomgeving wordt men voortdurend gestimuleerd om te bewegen zonder er bij na te denken.
 2. Zorg voor voldoende ontspanning.  Doe dagelijks aan meditatie, ontspanningsoefeningen, misschien zelfs een middagdutje. Kies een hobby die je leuk vindt of doe iets waar je energie van krijgt. Stress is zeer ongezond voor ons lichaam, en een uiteindelijke boosdoener van klachten. Bij langdurige stress wordt cortisol aangemaakt. Wanneer er voortdurend hoge niveaus van cortisol door ons lichaam stromen kunnen er effecten op lange termijn  optreden zoals: hart –en vaatziekten. Momenteel in het nieuws doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Terwijl de meesten denken dat borstkanker doodsoorzaak nummer 1 is. Dus ONTSPAN!
 3. Doelstelling.  In Japan noemt men het “Ikigai” en in Costa Rica “plan de vida,” Vrij vertaald betekent het datgene waar je in de ochtend voor wakker wilt worden. Het hebben van een doel kan zelfs zeven jaar extra levensverwachting opleveren.
 4. 80% regel ’Hara Hachi Bu’: stop met eten als je 80% vol zit. Mensen in de Blue Zone eten hun kleinste maaltijd aan het eind van de dag en in de avond eten ze niet meer. ‘ Hara Hachi Bu’, de Okinawaanse 2500-jaar oude confucianistische mantra die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd, herinnert hen eraan om te stoppen met eten als hun maag voor 80 procent vol is. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden.
 5.  Bonen en plantaardig voedsel.  Het zelf verbouwen en eten van alle soorten bonen, zoals tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen, zijn de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Vlees (meestal varkensvlees) wordt slechts in kleine porties gemiddeld vijf keer per maand gegeten.
 6. Wijn. In alle Blauwe zones (behalve Adventisten) drinkt men regelmatig, vaak dagelijks, met mate alcohol. 1-2 glazen per dag en dan tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden.
 7. Geloof. Veel van de inwoners van de Blue Zone gemeenschappen behoorden tot een geloofsgemeenschap, ongeacht welk geloof, zolang er maar vier keer per maand deelgenomen werd aan de diensten van het geloof. Slechts 5 van de 263 honderdjarigen die zijn geïnterviewd behoorden niet tot een geloofsgemeenschap. Het maakte niet uit welk geloof werd beleden. Het bijwonen van op geloof gebaseerde diensten gedurende minimaal vier keer per maand voegt 4-14 jaar aan de levensverwachting toe.
 8. Geliefden. Bijna alle honderdjarigen in de blauwe zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. (Het blijkt ook de ziekte-en sterftecijfers van kinderen in het huis te verlagen.) Ze zijn trouw aan een levenspartner en zetten zich in voor de relatie (dit kan oplopen tot een 3 jaar hogere levensverwachting) en ze investeren tijd en liefde in hun kinderen – zodat ze een grotere kans hebben om zelf zorg te ontvangen als ze dat later nodig hebben. Ook gaan mensen niet met pensioen, maar blijven naar vermogen actief tot het einde van hun leven.
 9. Vriendenkring. Een goede vriendenkring en voldoende sociale contacten dragen bij aan een extra lange levensverwachting. Okinawanen creëren “moais”, groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar levenslang ondersteunen.

Slechts 10%…

Slecht 10%van onze genen zijn bepalend hoe oud we worden, de andere 90 % wordt bepaald door onze lifestyleHelaas kunnen genetisch bepaalde ziektes je leven drastisch verkorten. Hier kun je weinig aan veranderen. Gelukkig hebben we de medische wereld die steeds verder komt met oplossingen.
Zelf kun je de keuze maken om de bovenstaande lijst de Power 9, deel van je leven te laten worden.l

Ondersteuning Slimmerslank

Slimmerslank beperkt zicht niet tot het verkopen van dieetpillen. Wij helpen je graag verder bij het opbouwen van een gezond voedingspatroon. Gezonde voeding in combinatie met de producten van Slimmerslank vormen de sleutel tot succes.

Wil jij ook ons succesvol en inspirerend online begeleidingsprogramma ontvangen bij het afvallen…? Waarmee jij snel de eerste stap zet naar het nieuwe afvallen met een gezond voedingspatroon.

Ons programma is slim en simpel en zonder risico voor iedereen geschikt.

Uitgangspunt is makkelijk, snel en verantwoord afvallen met gezonde voeding en lekker eten. Slimmerslank werkt met het unieke voedingssupplement Aminoform en een Body detox ontgifting programma die je tijdens het afvallen optimaal ondersteunen. Hoe eerder je het weet, hoe makkelijker het is. Ervaar daarom zelf 7 dagen lang hoeveel jij je beter gaat voelen zodat jij snel gaat ontdekken hoe jij met het nieuwe unieke programma van Susanne verrassend snel gaat afvallen. Ervaar zelf nu zeven dagen lang hoeveel jij je beter gaat voelen. Klik hier…

Nu direct aan de slag?

Ik wil je uitnodigen te gaan starten met het creéren van je droomgewicht en de duurzame switch te gaan maken van “overgewicht naar gezond gewicht ” en ik wil je daarbij helpen via ons Plus Programma. Zodra je je bestelling hebt afgerond, ontvang je direct per mail het volledige plus programma met o.a: het stappenplan leuke weekmenu’s met heerlijke recepten, een slimme boodschappenlijst en alle andere handige informatie. De eerstvolgende werkdag ontvang je per post.nl het voedingssupplement aminoform én de detoxkuur. Waarmee je vetreserves onmiddellijk in de vetverbranding gaan.

Houd ik het wel vol, kan ik dit nu wel?

Maak je geen zorgen: je krijgt van mij een compleet stappenplan, dat je heel eenvoudig kunt volgen. Zo is anders eten alleen maar leuk!

Moet ik ook regelmatig sporten: Nee, dat hoeft niet. Ook als je niet sport, val je af.

Ik eet heel vaak buiten de deur is dat een probleem? Nee, dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.

Mail me gerust voor tips