Hoe verlies je buikvet?

Hoe verlies je buikvet? We hebben omega-3 vetzuren nodig voor de 5 H’s.

  • hart, hersenen, humeur
  • haar, huid

Maar ook om buikvet te verliezen tijdens het afvallen.

We zijn minder vetten gaan eten en in plaats daarvan eten we nu veel meer zetmeel en suikers. Ondanks de verminderde vetconsumptie worden we dikker en vetter. Wanneer we omega-3 vezuren in voldoende mate binnen willen krijgen hebben we de keuze uit ALA, alfa-linoleenzuur, EPA eicosapentaeenzuur en DHA docosaxaeenzuur.

Algen en plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, pompoenpitolie, hennepolie en raapzaadolie bevatten ALA en dit is een andere vetzuursamenstelling dan de omega-3 vetzuren uit de dierlijke afkomst met EPA en DHA. De dierlijke varianten zijn direkt werkzaam in het lichaam en ALA moet eerst worden omgezet in EPA en DHA. De meeste mensen kunnen ALA echter nauwelijks omzetten.

Tip…omega 3

Het is dus aan te bevelen de belangrijkste omega-3 vetzuren uit vette vis te halen en daarnaast uit algen. Algen bevatten ook DHA. Vooral vette vis zoals haring, paling, makreel, zalm bevatten omega-3 vetzuren met zowel EPA en DHA.

Wanneer je minimaal 2x per week vette vis eet maar het liefst vaker of een vorm van zeewier kun je er zeker van zijn dat je voldoende van de juiste vorm van omega-3 binnen krijgt.

Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat een pigmentstofje fucoxanthine genaamd uit bruinwieren gewichtsverlies stimuleert.. Een studie uit 2006 toonde aan dat ratten 5-10% lichaamsgewicht verloren als fucoxanthine aan het eten werd toegevoegd. Fucoxanthine stimuleert de productie van een eiwit dat de vetverbranding verhoogt.

Zeegroenten zijn bij onze minder bekend , maar in het oosten en bij mensen die op eilanden wonen, worden ze al duizenden jaren gegeten als een dagelijkse groente. Ze worden ook wel schoonheidsvoedsel genoemd omdat ze preventief werken tegen veroudering. Zeegroenten bevatten jodium en hebben een medisch en regulerend effect op de schildklier. Een slecht werkende  schildkier zorgt o.a. voor een slechte spijsvertering.  Jodium zit in elke cel en is belangrijk voor ons zenuwstelsel.

Ondanks het feit dat jodium in vis, zeevruchten en zeewier zit en ons in land jodium aan brood en tafelzout  wordt toegevoegd, hebben veel mensen hebben een tekort aan jodium.

In zout zit Chloride en dit verhindert de opname van jodium, daarom is keukenzout geen ideale bron om optimaal jodium binnen te krijgen. Sommige medicijnen zoals aspirine en andere salicyl bevattende medicijnen en antistollingsmiddelen zoals warfarine vergroten de uitscheiding van jodium.

De aanbevolen dagelijks hoeveelheid jodium is 150-300 mcg per dag.  In japan krijgt men 14 mg per dag binnen. Dat is nogal een verschil.

De meest gebruikte zeegroenten zijn:

  • zeekraal, dulse, hijik
  • kombu, nori, wakame

 

Susanne’s tip:

Wil jij motivatie en daadwerkelijk zonder moeite en hongergevoel afvallen?

Volg dan de 7 daagse

Verander Slim je Gewicht Challenge.

Een 7 dagen Programma vol heerlijke koolhydraatbeperkte recepten

Klik hier…