Ik val niet af…

Ik val niet af. Bijna iedereen weet volgens mij wel dat wij onze vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Maar wist je dat er nog veel meer klachten en ziektes kunnen ontstaan bij een (ernstig) Vitamine D tekort?

Vitamine tekort…

Bij een tekort aan vitamine D gaat ons lichaam in de spaarstand en wordt het moeilijker om af te vallen. Om dit te begrijpen gaan we even terug in de tijd.

Voor de  primitieve mens was de afname van vitamine D in het bloed een teken dat de herfst zijn intrede had gedaan. De winter stond voor de deur, en de stofwisseling van het lichaam ging een stuk lager draaien. Hierdoor werden we dikker. We konden dan veel beter omgaan met de voedselschaarste en beter overleven. Vandaag de dag is die schaarste natuurlijk niet meer aan de orde maar helaas wel een (ernstig) vitamine D tekort.

Dit te kort…

Dit te kort heeft te maken dat wij uit onze voeding veel te weinig vitamine D halen.  Het voedingscentrum adviseert nu een inname van 10 mcg (400 IE) vitamine D per dag. Maar als je op het overzicht kun zien, halen we de meeste vitamine D uit vette vis zoals haring, paling zalm en makreel.

Ook uit lever. Dit is een soort vlees wat ook niet veel gegeten wordt. Roomboter en eieren bevatten ook een weinig vitamine D. Vandaag de dag eet men niet dagelijks  vette vis of lever.

Nu begrijp ik…

Nu begrijp ik dat ik van mijn moeder altijd dat kleine ronde pilletje bij het avondeten kreeg. Die ik trouwens braaf nam.Veel beter dan een vieze hap levertraan in ieder geval. De optimale dagelijkse hoeveelheid is 25 mcg (1000 IE)

Vitamine D wordt voor een groot deel in onze huid gemaakt onder invloed van zonlicht. Wanneer de zon gaat schijnen dragen we massaal meteen een zonnebril en gebruiken een sun block.

Beter zou zijn…

Beter zou zijn daar even 15 minuten mee te wachten want ook via onze ogen kunnen we vitamine D omzetten. Helaas heeft ons land niet het aantal zonuren die voor ons lichaam voor het hele jaar afdoende is. Dus zeker wanneer je niet op een zonvakantie gaat, vrees ik dat je niet voldoende vitamine D in je lichaam hebt opgeslagen.

Ons land geeft dus de aanbeveling van 10 mcg vitamine D (400 IE) per dag, uitgaande dat dit goed is voor onze botten, maar we hebben veel meer nodig want bij ernstige tekorten aan vitamine D verhogen we de risico’s op ernstige ziekten zoals:

  • Hoge bloeddruk

    Vitamine D per portie (gekookt 125 gram)

  • Diabetes
  • Borstkanker, darmkanker
  • Depressies
  • Infecties
  • MS
  • Artrose,  artritis of reumatische artritis
  • Verlies van spierkracht
  • Rachitis, Engelse ziekte uit de vorige eeuw

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is de hoeveelheid van een voedingsstof die in de behoefte van iedereen voorziet. Deze worden opgesteld in Nederland door de Gezondheidsraad met als doel om gebrek ziektes te voorkomen. Gebrek ziekten komen nauwelijks meer voor maar chronische ziekten als gevolg van aanhoudende en meervoudige voedingstekorten des te meer.

Daarom gaat het erom om juist te voorzien in optimale hoeveelheden van noodzakelijke voedingsstoffen en niet net aan het randje, zodat we ook op latere leeftijd optimaal kunnen blijven functioneren.

Dit is het uitgangspunt van orthomoleculaire therapie.

Zelf neem ik in de winter altijd een extra tabletje vitamine D van 15- 25 mcg, ondanks dat ik veel zonuren krijg tijdens vakantie en tripjes en mijn huid voldoende vitamine D aanmaakt. Slik je een multi dan krijg je echt te weinig binnen, de meeste multi’s bevatten 2,5  tot 5 mcg vitamine D.

Via de huisarts kun je gemakkelijk je Vitamine D laten testen. Wanneer je uitslag onder de 80 is, adviseer ik meteen vitamine D te suppleren, 25 mcg per dag. ook wanneer de ondersteuner van de huisarts pleit dat het OK is, en zeker wanneer het je niet lukt (ondanks al je pogingen) om af te vallen.

Een overschot aan vitamine D slaat op in onze vet cellen. Bij het afvallen gaat dus de vitamine D verloren, wil je dus de continuïteit van het afvallen handhaven is het raadzaam zeker vitamine D bij te slikken.

Kortom twijfel je of je een vitamine D tekort hebt, laat dan je bloed testen bij de huisarts. Is het te laag, verhoog je vette vis inname en kies een goed supplement met vitamine D3 ofwel cholecalciferol. Wanneer een supplement D2 bevat, is dit niet lichaamseigen en geeft sneller bijwerkingen. Let dus op de etiketten!

Ondersteuning Slimmerslank

Slimmerslank beperkt zicht niet tot het verkopen van dieetpillen. Wij helpen je graag verder bij het opbouwen van een gezond voedingspatroon. Gezonde voeding in combinatie met de producten van Slimmerslank vormen de sleutel tot succes.

Wil jij ook ons succesvol en inspirerend online begeleidingsprogramma ontvangen bij het afvallen…? Waarmee jij snel de eerste stap zet naar het nieuwe afvallen met een gezond voedingspatroon.

Ons programma is slim en simpel en zonder risico voor iedereen geschikt.

Uitgangspunt is makkelijk, snel en verantwoord afvallen met gezonde voeding en lekker eten. Slimmerslank werkt met het unieke voedingssupplement Aminoform en een Body detox ontgifting programma die je tijdens het afvallen optimaal ondersteunen. Hoe eerder je het weet, hoe makkelijker het is. Ervaar daarom zelf 7 dagen lang hoeveel jij je beter gaat voelen zodat jij snel gaat ontdekken hoe jij met het nieuwe unieke programma van Susanne verrassend snel gaat afvallen. Ervaar zelf nu zeven dagen lang hoeveel jij je beter gaat voelen. Klik hier…

Nu direct aan de slag?

Ik wil je uitnodigen te gaan starten met het creéren van je droomgewicht en de duurzame switch te gaan maken van “overgewicht naar gezond gewicht ” en ik wil je daarbij helpen via ons Plus Programma. Zodra je je bestelling hebt afgerond, ontvang je direct per mail het volledige plus programma met o.a: het stappenplan leuke weekmenu’s met heerlijke recepten, een slimme boodschappenlijst en alle andere handige informatie. De eerstvolgende werkdag ontvang je per post.nl het voedingssupplement aminoform én de detoxkuur. Waarmee je vetreserves onmiddellijk in de vetverbranding gaan.

Houd ik het wel vol, kan ik dit nu wel?

Maak je geen zorgen: je krijgt van mij een compleet stappenplan, dat je heel eenvoudig kunt volgen. Zo is anders eten alleen maar leuk!

Moet ik ook regelmatig sporten: Nee, dat hoeft niet. Ook als je niet sport, val je af.

Ik eet heel vaak buiten de deur is dat een probleem? Nee, dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.

Mail me gerust voor tips!