Wat moet je doen bij kou en heftige aandrang tot plassen? 3 Tips
Wat moet je doen bij kou en heftige aandrang tot plassen? 3 Tips…We hebben al weer een heel aantal koude dagen te pakken en ook best wel vroeg voor de tijd van het jaar.
Omdat ik veel wandel met de hond en dan ook regelmatig zeker wel anderhalf uur onderweg ben is het belangrijk dat ik wel een lege blaas heb voordat ik wegga.
Zelf heb ik wel zwakkere spieren gekregen, dus als ik plas dan plas ik. Het is natuurlijk dan geen pretje als je onderweg moet plassen als er geen toiletten in de buurt zijn.
Ik was eigenlijk wel benieuwd in hoeverre kou invloed heeft op de blaas en deze vraag stelde ik aan Yildiz van der Zijden van jouwbekkentherapeut.
Yildiz heeft een aantal video trainingen gemaakt en nu weet ik precies wat ik moet doen wanneer ik mijn plas op moet houden. Wil jij dit ook weten? Download dan haar 4 delige Video training waarin je kunt leren hoe je urineverlies kunt verhelpen.
Yildiz heeft vaker deze vraag gekregen over de combinatie kou en blaas en had hier al over geschreven. Yildiz is het gaan uitzoeken en kwam een onderzoek tegen dat aan de KU in Leuven is gedaan. In 2015 hebben ze het artikel gepresenteerd in het toon aangevende ‘European Urology’ magazine.
In het onderzoek hebben de onderzoekers ontdekt waarom onze blaas samentrekt als we plots worden blootgesteld aan koude prikkels. Ze ontdekten een moleculaire koude sensor die voor die reflex verantwoordelijk is.
Koude
Koud aanvoelende prikkels, zoals het stappen met blote voeten op een koude vloer, het naar buiten gaan met een koude en gure wind, de vrieskoude buiten, binnenstappen van de koelafdeling in de supermarkt kunnen aanleiding geven tot een plotselinge aandrang om te plassen.
Er werd altijd gedacht dat deze aandrang, ontstaan door plotselinge koude, een soort Pavlov reactie was. Dat je lichaam geconditioneerd is om aandrang te geven als er koude is of stromend water is.
Het onderzoek dat professor Thomas Voets en zijn collega’s (laboratoria voor ionenkanaalonderzoek en experimentele urologie) deed geeft echter een andere verklaring.
Onderzoek
Voor het onderzoek brachten ze proefdieren (muizen en ratten) in slaap. Ze gebruikte een dunne sonde om de vullingsgraad en de druk in de blaas van de dieren te meten. Wanneer de blaas voor meer dan de helft gevuld was dienden ze verschillende soorten prikkels toe. Warmte of een pijnlijke prik bleken geen invloed te hebben. Maar bij allerhande koude prikkels, zoals het blazen van koude lucht of het bevochtigen met aceton, trok de blaas vrijwel meteen samen. Aangezien de dieren volledig onder narcose waren, is er geen sprake van een Pavlov reactie. Het zou een reflex zijn waar we nog niet van af wisten.
De onderzoekers zijn deze reflex, het samentrekken van de blaas bij koude, gaan onderzoeken.
De onderzoekers onderzochten ionenkanalen (microscopisch sluisje in de celwand) en ontdekte dat er een specifiek TRP kanaal (TRPM8) verantwoordelijk is voor de plasreflex. Dit TRP kanaal fungeert als moleculaire thermometer.
De onderzoekers testte ook of met een experimenteel geneesmiddel deze TRPM8 uitgeschakeld kon worden. Dit lukte en de koude plasreflex kon gestopt worden.
In verder onderzoek wordt onderzocht of er (voor mensen) bepaalde stoffen zijn die de werking van TRPM8 kunnen afremmen zodat mensen met blaas problemen daar gebruik van kunnen maken.
Wat moet je doen bij kou en heftige aandrang?
Zoals je hierboven hebt gelezen ontstaat er bij koude een prikkel in de blaas waardoor je aandrang krijgt.
Maar dat wil niet zeggen dat je dan ook moet gaan plassen! We hebben gelukkig bekkenbodemspieren en door die aan te spannen houden we de urine tegen.
Wat je moet doen tegen aandrang is hetzelfde bij koude als bij warmte.
3 tips:
- Span je bekkenbodemspieren licht aan (daardoor ontspant je blaas) en zoek afleiding.
- Leg sokken bij je bed en trek die meteen aan wanneer je uit bed stapt, zodoende is de “shock” minder erg voor je blaas als je de koude badkamer tegelvloer instapt.
- Kleed je warm aan als je naar buiten gaat, draag een muts en extra dikke (ski) sokken, het liefst tot aan de knie.
Wil jij ook Yildiz haar leerzame gratis videolessen volgen? Vraag ze dan nu meteen aan via haar website jouwbekkentherapeut.
Voor dit artikel heeft Yildiz gebruik gemaakt van het persbericht dat de KU Leuven schreef over dit onderzoek. Het artikel kun je hier terugvinden.